petak, 11. listopada 2013.

Makedonska iskustva (ne) ovisnosti medija

Prvi izlagač ovogodišnjih Medijskih dana bio je dr.sc. Dejan Donev koji je prezentirao temu " (Ne)ovisnosti medija o ekonomskim i političkim utjecajima u Republici Makedoniji.  Kao glavne probleme u svojoj državi ističe svakodnevnu političku zloupotrebu medija i uređivačku koncepciju koja je uvjetovana vlasničkom strukturom. Reprezentativni primjer ovakvog stanja je odlazak novinara Aca Tomljanova iz televizijske kuće T1 zbog poticanja na neetično ponašanje. Tomljanov smatra kako se televizije u Makedoniji koriste za marketinško prezentiranje privatnih korporacija i manipulaciju u korist političkih stranaka. 

 
Slijeva nadesno:  dr.sc. Dejan Donev, dr.sc. Božo Skoko, dr. sc Dubravka Valić Nedeljković, dr. sc. Boris Beck, dr.sc Viktorija Car te moderator dr. sc. Igor Kanižaj

Makedonska  medijska scena izložena je stalnim udarcima političkih i ekonomskih elita što dovodi do neslobode i netransparentnosti medijskog djelovanja. Ono što prijeko nedostaje jest prostor za javnu debatu. 
Moderator skupa, Kanižaj, provokativno postavlja  pitanje je li  željeno stanje utopija?! Donev zaključuje svoje izlaganje odgovorom kako se vjerojatno ne bi bavio novinarstvom da ima takav stav i da je javno mnijenje temelj demokratcji kakvom bi se u makedonskoj, a i globalnoj medijskoj sceni trebalo težiti. 

 


Nema komentara:

Objavi komentar