srijeda, 23. listopada 2013.

„Šizofrenija na tržištu - zakoni u fioci“

Profesorica Dubravka Valić Nedeljković sa Sveučilišta u Novom Sadu progovorila je o stanju srpsikh medija u kontekstu ekonomske samoodrživosti. Navela je neke od najvažnijih problema koji koče medijski napredak u nama susjednoj zemlji.  Kako se u današnjem kapitalističkom društvu sve vrti oko novca tako je on presudan faktor i u svijetu medija. U Srbiji je vlasnička struktura istih netransparentna;  često iza njih stoje tajkuni koji osim što utječu na medije imaju snažan utjecaj i na vladajuću elitu. No, upravo je ta ista vladajuća elita jedna od najvećih marketinških agencija u zemlji čiji udio u oglašavanju iznosi oko tri četvrtine reklamnog prostora.  Stoga ne iznenađuje činjenica da brojni zakoni ostaju „u ministrovoj fioci“  u korist vlasnika medija.
Iz svega ovoga proizlazi neuređeno odnosno „šizofreno“ tržište, kako ga je opisala Valić Nedeljković  gdje postoji više od stotinu piratskih radio i TV postaja. Javni medijski servis je na rubu bankrota. Novinarske plaće iznose dvjestotinjak eura, a čak osam od dvanaest izdavača dnevnih novina posluje u gubitku!!

Najreprezentativniji primjer ovog nereda koji vlada na medijskoj sceni Srbije je RTV Vojvodina.
„Upravni odbor ove televizijske kuće objavio je da će „ugasiti struju“ zbog velikih financijskih gubitaka koji su uzrokovani šokantnom  izjavom prvog potpredsjednika srbijanske Vlade, Aleksandra Vučića, koja je usput i nelegalna. “
Na svom Twitter profilu objavio je da se pretplata na televiziju ionako ukida pa da je građani sukladno tome ne trebaju ni plaćati. Izjava je izazvala medijsku „buru“ , a građani su (naravno) pretplatu prestali plaćati.

Ova profesorica sa trideset godina novinarskog iskustva moguća rješenja vidi u osnivanju nezavisnog fonda za financiranje javnog medijskog servisa, racionalizaciji troškova te digitalizaciji Srbije koja bi se trebala provesti 2015.  Time bi zakoni, umjesto da budu u fioci, obuzdali tržišnu šizofreniju.

Nema komentara:

Objavi komentar