subota, 17. studenoga 2012.

Izravno s konferencije (panel 3)

U tijeku je predavanje dr. Ksenije Žlof iz Croatia Airlinesa i mr. Zlatka Herljevića iz Presscuta. Slušamo predavanje na temu Journalists' perception of the significance of social networks in the production of media contents.

12:08 - Vjeruju li novinari informacijama objavljenim na društvenim mrežama? 13 hrvatskih novinara podijelilo se u dvije fokus grupe kako bi sudjelovali u istraživanju. U prvoj grupi bilo je šest, u drugoj sedam novinara.
12:10 - Teme provedenog istraživanja: politika i društvene mreže, kredibilitet, utjecaj PR-a na društvene mreže itd.
12:12 - Istraživanje je pokazalo kako svi ispitanici imaju profile na društvenim mrežama, većina njih na Facebooku. Samo jedna ispitanica izjavila je kako uopće ne koristi društvene mreže. Većina ih smatra kako su više korisne nego štetne. Najvećom vrijednošću Facebooka smatraju mogućnost feedbacka.
12:15 - Većina ispitanih novinara smatra društvene mreže važnim dijelom društvenog života, no ipak im zamjeraju to što su zamijenile klasična druženja. Također, navode kako društvene mreže nisu u mogućnosti drastično mijenjati nečija politička uvjerenja i stavove.
12:20 - Kredibilitet - lažni profili i netočne informacije. 
12:25 -  Zaključak: ispitanici većinom koriste Facebook i Twitter u slobodno vrijeme, smatraju ih vrlo korisnima jer nude mogućnost brzog komuniciranja s ostatkom svijeta. Međutim, ne oslanjaju se na njih u svojoj profesiji i smatraju kako je potrebna veće razina verifikacije podataka i informacija, te bolja kontrola manipulacije. Većina ipak drži kako su društvene mreže više korisne nego štetne.

Posljednje predavanje na ovogodišnjim Dubrovačkim medijskim danima upravo će održati Anuška Fjorović na temu Local online journalism: Online media in Dubrovnik.

12:27 - U Dubrovniku postoji sedam lokalnih internetskih portala. Portal Oko jedini je kojem se već u nazivu ne vidi lokalnost.
12:30 - Alexa rangiranje: Du list, Portal Oko, Dubrovnik net, Dubrovnik press, Kenova info i na zadnjem mjestu najstariji portal u Dubrovniku; Dubrovnik portal.
12:35 -  Du list i Dubrovački vjesnik su tjedni magazini koji imaju svoje web portale, tako da su tu često objavljene najnovije priče.
12:37 - Analiza sadržaja i grafičkog dizajna dubrovačkih internetskih portala 
12:40 - Fjorović smatra kako portali u Dubrovniku nisu uspjeli postići interaktivnost i potaknuti čitatelje na participaciju.
12:45 - Naglašava i kako je politička opredjeljenost urednika iznimno očita.




 

Nema komentara:

Objavi komentar