subota, 17. studenoga 2012.

Izravno s konferencije (panel 3)

Upravo počinje predavanje dr.sc. Jozsefa Hermana iz Mađarske. Slušamo o temi Decreasing public media - increasing alternative information in central - eastern Europe.
 
11:33 - O promjeni strukture medija ponekad ovisi i promjena strukture unutar političkog sustava.
11:35 - Ako se radi o monocentričnom političkom sustavu manje je slobode, dok u policentričnima građani imaju više mogućnosti izraziti se - slično je i s medijima, navodi Herman.
11:40 - Mnogo je argumenata za i protiv EU, Herman govori o balansu između centralizacije
11:42 - Krize su dobre za recentralizaciju Vlade.
11:43 - Polje političkih struja - utjecaji istoka i zapada spajaju se u jedan i tvore zajedničko političko polje.
11: 45 - S ekonomskog stajališta Herman nije optimističan po tom pitanju jer se utjecaji istoka i zapada stalno ponavljaju i sukobljavaju u istoj točki.

Na redu je predavanje Duje Bonaccia sa Sveučilišta u Zagrebu na temu Low cost real-time monitoring of public opinion usin reader's comments on news web portals.

11:47 - Osnovne javnog mnijenja. Javno mnijenje je ono po čemu se ravna i teorija i praksa masovnih medija.
11:50 - Načini mjerenja javnog mnijenja. Klasični načini:  intervju, fokus grupe i sl. Novi mediji: facebook postovi, twitter, komentari korisnika...
11:53 - Ograničenja istraživačkih metoda; vrijeme (što bolje rezultate želite postići, duže vremena je potrebno pratiti mišljenja i komentare), ljudi često ne govore ono što uistinu misle, već ono što znaju da očekujete od njih da kažu i sl.
11:57 - Korisnici ponekad komentiraju i reagiraju na priče koje nisu toliko zastupljene i popularne u mainstream medijima, dok onima koje su možda prošle neopaženo u većini klasičnih medija, na webu pridaju veliku pozornost.
12:00 - Prikaz aplikacije korisne u sličnim istraživanjima

Nema komentara:

Objavi komentar